Tihany bemutatása

Tihany Veszprém megyében található, hazánk egyik legszebb helyen található települése, a Tihanyi-félszigeten található, mely a Balaton jellegzetes félszigete. Legnagyobb népszerűsége a tihanyi Bencés Apátság.

Tihany és az Apátság történelme

Tihany bemutatásaA régészeti leletek alapján a félsziget már az őskorban is lakott volt. Víztől védett fekvése miatt a bronzkor, a vaskor és a római kor népei is lakták.

A középkorban történt a mai Tihany település ősének a megalapítása, amikor 1055- ben I. András király itt építette meg a királyi család temetkezőhelyét és a monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. Ez az év jelzi tehát az Apátság megalapításának időpontját. A 16- 17. századi török háborúk idején várrá alakították át a monostort, amely a háborúk alatt elpusztult, de a 18. században barokk stílusban újjáépült, és azóta Tihany jelképének, jellegzetességének tekinthetjük. A monostor többek közt arról is híres, hogy alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék.

Az épület számos felújításon esett át, 1950-ben a rendház megszűnt és szociális otthonná, majd múzeummá alakult. 1990-ben ismét a bencések otthonává válhatott a Tihanyi Apátság, az 1990-es években pedig újabb, mindenre kiterjedőbb felújításon esett át.

Az Apátság megismeréséhez idegenvezetés kérhető angol és német nyelven is, a program egy órát vesz igénybe. Az apátságtól a Pisky sétány vezet a Visszhang-domb felé. Itt található a Szabadtéri Néprajzi Múzeum is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és meg szeretné látogatni a Balaton partját, akkor az http://www.ungarnbooking.com szállásgyűjtő oldalon tud szállást keresni és foglalni a kiránduláshoz.