A szemek fénytörési hibái

A szemek fénytörési hibáit azok a problémák, melyek hatására látásunk homályos, nem tökéletes. 3 ilyen nagy fénytörési hibát különböztethetünk meg, ezek a rövidlátás, a távollátás és a belső szemtengelyferdülés. Szerencsére manapság már számos lehetőségünk van a fénytörési hibák javítására, ilyenek pl. a szemüveg és a kontaktlencse viselése, valamint a lézeres szemműtét is.

A rövidlátás

A rövidlátás problémája, ha a fénysugarak nem a szem ideghártyáján, hanem az ideghártya előtt egyesülnek, találkoznak. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rövidlátók ugyan közelre nagyon jól látnak, de a távoli tárgyakat elmosódottan látják csak. Ez okozza az egyik legnagyobb problémát a 3 fénytörési hiba közül, ugyanis amint elhagyjuk otthonunkat, szükségünk lesz valamilyen látásjavító megoldásra, mivel nem lehet nélküle autót vezetni, moziba vagy koncertre menni stb.

A távollátás

A második leggyakoribb hiba a távollátás. Ez pont fordítva működik, mint a rövidlátás: a párhuzamos sugarak az ideghártya mögött találkoznak. A tüneteket tekintve a távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak. Emiatt nem csak a szabadban végzett tevékenységek nehézkesek, hanem pl. hosszabb ideig tartó olvasás is fejfájással járhat.

Az asztigmia

A harmadik probléma a szemtengelyferdülés, más néven asztigmia. Ennek oka, hogy a szemlencse két görbülettel is rendelkezik, így a fénysugarak nem egy pontban találkoznak. Az asztigmiát javítják a cilinderes szemüvegek, kontaktlencsék, valamint lézeres szemműtéttel is korrigálni lehet a problémát.