A Kia autógyár bemutatása

A Kia Motors Dél-Korea második legnagyobb autógyára, és a világ autókereskedései között is prominens helyet foglal el.

A Kia céget 1944. december 11-én alapították, és kezdetben acélcsövek, valamint kerékpáralkatrészek gyártásával foglalkozott. 1957-től áttértek kisméretű motorkerékpárok gyártására, Honda licenc alapján, majd 1962-től kezdődött a vállalat négykerekű korszaka, amikor tehergépkocsikat kezdtek el gyártani a Mazda tervei alapján.

A gyártás annyira beindult, hogy 1973-ban megnyitott a cég az első, kimondottan autógyártásra tervezett üzemét. 1981-ig gyártottak személyautókat, ami után 5 éves szünet következett, köszönhetően néhány állami rendelkezésnek.

A személyautó gyártás 1986-ban folytatódott, amikor már a Ford tervei alapján végzeték az autógyártást. Ezután visszatértek a Mazda alapú modellek, és a külföldi piacot is célba vette a vállalat.

A Kiát 1992-ben jegyezték be az Amerikai Egyesült Államokban, az értékesítés pedig 1994 februárjában kezdődött meg, az Oregon állambeli Portlandben, mindössze négy kereskedésben. Ekkortól indult be a cég gazdasági fejlődése, ami egészen az 1997-es gazdasági válságig tartott, amikor a Kia csődbe ment, és a legnagyobb koreai autóvállalat, a Hyundai vette meg a részvények nagy részét.

A kezdeti amerikai piacot felváltotta az európai piac a vállalat céljai között, de 2006 októberében a Kia Motors America egy 1 milliárd dolláros beruházás keretein belül belekezdett a Kia Motors Manufacturing Georgia üzem felépítésébe Amerikában.

Az autógyártó hazánkban is népszerűnek számít, köszönhetően az elérhető áraknak és a könnyen beszerezhető, gyári Kia alkatrészeknek.