Milyen gyakran kell kéményt tisztíttatni?

A kémények nagyon fontos szerepet kapnak házak esetén, ugyanis a kémények keresztül távozik az égéskor keletkező füst, valamint gyakran a kazánok a kéményen keresztül kapnak levegőt is, amire az égéshez szükség van. Jól látható, hogy nagyon fontos, hogy a kémény használatkor mindig tiszta legyen, ugyanis mind a füst nem megfelelő elvezetése, mind az égést tápláló oxigén hiánya problémákhoz vezethet.

Összességében elmondható, hogy évente érdemes kitisztíttatni a kéményt, ha akarunk problémákat. Ellenőrzést is évente érdemes végezni, de a fűtési szezon előtt érdemes ránézni, hogy minden rendben van-e akkor is, ha a közelmúltban volt tisztítva a kémény.

A kémény tisztítása, a kéményseprés megoldható akár saját magunk által is, de hívhatunk kéményseprőt is. A kéményseprők szolgáltatásaiért fizetni kell, azonban nagyon nagy az esélye, hogy jobb munkát fog végezni, mint mi magunk.

Ha a kémény a lakótérben van, nem egy kazánházban, akkor különösen gondolkodjunk el szakember segítségén, ugyanis a lakótérbe kerülő korom nagyon nagy koszt tud okozni. Megfelelő óvintézkedések után érdemes csak nekiállni a kémény tisztításának. Ezekkel a kéményseprők tisztában vannak, és ügyelni tudnak arra, hogy a korom ne lepje el a szobákat.

Ha saját magunk állunk neki, akkor érdemes először utánajárni a tudnivalóknak, megfelelő védőfelszerelést vásárolni, és gondoskodni a kéményhez közeli dolgok megfelelő lefedéséről.