Személyi felvonók akadálymentesítése

Liftek már hosszú idő óta épülnek lakóépületekbe, lakossági terekbe, azonban gyakori probléma, hogy az épületek elkészítésekor nem figyeltek oda arra, hogy akadálymentes legyen az épület. Utólagos akadálymentesítés esetén azonban a felső szintekhez való hozzáférést lifttel kell biztosítani.

Az első problémát a lift elhelyezése fogja jelenteni, ugyanis gyakran csak a födém áttörésével lehet a belső térben liftet építeni, ami statikailag nem mindig engedett meg. Helyette a jobb megoldás általában az épület homlokzatához erősített felvonó építése, különösen, ha panoráma felvonóban gondolkodunk.

Az utólagos akadálymentesítéshez a liftnek is akadálymentesítettnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a kabin belső méretei minimum 110*140 cm kell, hogy legyenek, és az ajtó nyílásszélessége is legalább 90 cm kell, hogy legyen.

Nagyon fontos, hogy nem csak magának a liftnek kell megfelelő méretűnek lenni az akadálymentesítéshez, hanem biztosítani kell a lifthez történő akadálymentes hozzáférést, és az akadálymentes kezelést is.

Először is, a lift előtti területen minimum 1,5*1,5 m-es szabad terület kell, hogy legyen, a kerekesszékes megfordulás lehetősége miatt. Emellett a liftnek kerekesszékkel megközelíthetőnek kell lennie.

A lift kezelésére szintén oda kell figyelni. Nem csak látható jelzéseket kell használni, hanem minden történésnek hallhatónak is kell lennie. Emellett a számok, feliratok, gombok Braille-írással is fel legyenek a vezérlőkön tüntetve.