A cukorhelyettesítők bemutatása

A cukor fogyasztására rengeteg hátránnyal, és minimális előnnyel rendelkezik. Ennek megfelelően egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségesen táplálkozók körében, hogy a cukrok helyett cukorhelyettesítőket fogyasztanak.

A cukorbetegség, a fogszuvasodás, a szervezet elsavasodása, a csontok minőségének romlása, a krónikus vitaminhiány és a szervezet ellenálló-képességének gyengülése mind olyan problémák, melyek a cukor fogyasztásához köthetők. Nem csak édességekben, hanem rengeteg előre csomagolt ételben is megtalálható, így számos formában fogyasztjuk, akarva-akaratlanul.

Mivel helyettesíthetjük?

Az egyik természetes helyettesítő a méz. Közel kétszázféle tápanyagot, köztük aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz, azonban kalóriaértéke megközelíti a cukorét, így valószínűleg nem a méz a legjobb megoldás a cukor kiváltására.

Egy másik lehetőség az eritrit, ízre körülbelül csak 60-80%-ban olyan édes, mint a rendes cukor. Nagyon nagy előnye, hogy a kalóriaértéke nulla, és a természetben is előfordul, cukorbetegek számára is ajánlott.

További megoldás a stevia, ami szintén teljesen kalóriamentes, nem károsítja a fogakat és a vércukorszintre sincs hatással, azonban ízre 400-szor édesebb, mint a cukor.

A nádcukor semmiben sem különbözik a répacukortól táplálkozástudományi és élelmiszerbiztonsági szempontból, mindkettő szacharóz. Lényeges különbség igazából a kettő között csak a színében van, de egészségügyi szempontból nincs. Annyi előnnyel rendelkezik, hogy természetes folyamatokkal dolgozzák fel, így több marad benne a hasznos vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok.