Szigetvár 1566-os ostroma

A török háborúk korának egy fontos állomása volt Szigetvár 1566-os ostroma, amivel végleg beírta magát a város a magyar történelemkönyvekbe. A várat 1556 óta folyamatosan próbálta bevenni az oszmán haderő, először sikertelenül, később sikeresen, de jelentős veszteségeket szenvedve. Ennek a csatának állít emléket az évente megrendezésre kerülő http://www.zrinyinap.hu/ fesztivál.

1566. augusztus 6-án vette ostrom alá I. Szulejmán szultán 150.000 fős hadserege Szigetvár várát, amit Zrínyi Miklós várkapitány védett mintegy 2.500 fős csapatával. A szigetvári vár korszerű erődnek számított, nem véletlenül fulladt kudarcba a törökök első próbálkozása 1566-ban, köszönhetően a három különálló résszel felszerelt erődítménynek, valamint a környező mocsaras területnek és védelmi rendszernek.

Az ostrom az első naptól kezdve fokozott intenzitással folyt, és fokozatosan előrejutva foglalták el a törökök az erődítményeket. Az óváros és az újváros erődítményeinek elfoglalása után Zrínyinek és katonáinak csak a belső vár maradt, amit aztán csak Zrínyi híres kirohanása után tudott elfoglalni a török sereg.

Nem úszták meg a harcokat a törökök sem jelentős veszteségek nélkül. Mintegy 25.000 katonájuk vesztette életét a harcok során, valamint vezetőjük, I. Szulejmán szultán is elhunyt. A veszteségek hatására a törökök befejezték a hadjáratot, nem terjeszkedtek tovább Európa belső részeibe.