Ne felejtsük el az autógumik centrírozását

A téli és nyári gumicserét akár otthon is meg lehet oldani, ha külön felniken vannak a gumik. Nem csak ennyiből kell állni azonban egy szezon előtti gumiszerviznek, hanem a gumik centrírozásár is el kell végezni, amihez szakemberre lesz szükség.

A gumik centrírozása kiegyensúlyozást jelent, a kerekek súlypontjának középre igazítását. Ezt egy otthoni kerékcserével nem lehet megoldani. Centrírozásra több szempontból is szükség van. Mivel a használat során a rengeteg különböző erőhatás éri a gumikat, parkoláskor nekimehetünk a padkának stb., ezért a kerekek súlyelosztása megváltozik. Ha nem centríroztatjuk ezt követően a kerekeket, akkor rázkódhat miattuk az autó, ami nem csak a kényelmes, de a biztonságos utazásra is hatással lehet. Arról nem is beszélve, hogy sem a kerekeknek, sem a körülötte levő alkatrészeknek nem tesz jót a folyamatos rázkódás, és az alkatrészek meghibásodásához vezethet.

A rendszeres és szakszerű centrírozás tehát elengedhetetlen mind a biztonságos közlekedés, mind az autó állapotának megérzésének szempontjából.

Nem csak a téli és a nyári gumiabroncsoknál kell elvégeztetni a centrírozást, hanem négyévszakos gumik esetén is minimum évente egyszer sort kell rá keríteni. Mivel négyévszakos gumik esetén nincs éves kerékcsere, ezért a centrírozást érdemes nyárra időzíteni, mert ilyenkor kevesebb a szakemberek munkája, könnyebb időpontot kapni, nem kell annyit várni, és gyakran még kedvezményeket is kaphatunk.