Az elektromos vezetékek anyagai

Villamos vezetékek több különböző anyagból is készülnek, az egyes anyagokat általában a villamos vezetés szempontjából csoportosíthatjuk, lehetnek vezetők, félvezetők és szigetelők.

A villamos vezetékek anyagai általában gyengén ötvözött fémek, ugyanis kismértékű ötvözés hatására is mindig romlik a villamos vezetőképességük. A legnépszerűbb a réz ötvözet, emellett az alumínium ötvözetek azok, melyek használatosak. Ezek előnye, hogy kis átmeneti ellenállással rendelkeznek, jó hővezetőképességük, szilárdságuk, ívállóságuk van.

A félvezető anyagokat a bennük lévő, elmozdulni képes töltéshordozók alapján feloszthatjuk ion- és elektron-félvezetőkre. Az előbbiekben az ionvezetés következtében kémiai átalakulások játszódnak le, így összetételük folyamatosan változik.

A szigetelő anyagok elektronos vezetékeknél régebben kizárólag lágyólomból készültek, az utóbbi évtizedekben azonban jelentősen elterjedt az alumíniumköpeny alkalmazása. Maga a kábel szigetelése az érszigetelésből és egyes típusoknál azövszigetelésből áll.