Miért érdemes régi pénzeket, érméket gyűjteni?

A numizmatika népszerűsége folyamatosan emelkedik az emberek között. Amíg régen csak néhányan foglalkoztak ezzel a kérdéssel komolyan, addig ma már egyre több ember gyűjt pénzeket akár hobbiból, akár pénzkeresés céljából.

A numizmatika világa hatalmas, szinte agy a legtöbb embernek segítségre van szüksége ahhoz, hogy el tudjon indulni ebben a világban. Szakirodalom, aukciós katalógusok, hozzáértők tanácsai és a lassan megszerezhető saját tapasztalat lesznek azok a dolgok, amiknek segítségével fejlődni lehet a numizmatika terén.

A numizmatika alapvetően két részterületet tartalmaz: az ún. leíró éremtant, amely az érmék szűkebb értelemben vett vizsgálatával foglalkozik (pl. meghatározás, fizikai sajátosságok) és a pénztörténetet, mely a pénznek különböző történelmi korokban a gazdaságban és a társadalomban betöltött szerepét, arra gyakorolt hatását vizsgálja.

Érméink értékére hatással van alapanyaguk, koruk, névértékük is, azonban mégis a legfontosabb értéknövelő tényező a ritkaság és a tartásfok. A tartásfokok alapvetően objektív kategóriák, akkor is, ha egy eladó mindig magasabbra, a vevő alacsonyabbra értékeli az adott érmét. A ritkaságot tekintve a (főleg régebbi) érmék véges számban fordulnak elő, piacuk keresleti, így aztán értékük egyre inkább nő. Jól megfigyelhető, hogy például újabb gyűjtői rétegek jelentkezésével (orosz újgazdagok, kínai vásárlók) megpezsdül a piac és az árak hirtelen megemelkednek a kereslet-kínálat szabályai alapján.