A sporttáplálkozás alapelvei

A sportolás során nem csak az elvégzett edzésmunka, hanem az elfogyasztott ételek is kiemelten fontosak. Ezt a témát öleli fel a sporttáplálkozás, melynek segítségével minden sportághoz kapcsolódva, sőt, akár egyénre szabva is el lehet készíteni a táplálkozás részleteit.

A sporttáplálkozást három nagy részre bonthatjuk: hidratálás, energiabevitel és regenerálás.

Amire figyelni kell minden sportolónak, hogy az elhasznált energia függvényében vigye be a tápanyagokat. Az energiaszükséglet állóképességi sportoknál kb. 70-80 kcal/testsúlykilogramm. Ennek az energiának a fő összetevői 60% szénhidrát, 15% fehérje és 25% zsír. 2-3 órával a verseny, edzés előtt fogyassz magas szénhidrát-tartalmú ételeket, ezzel maximálisan feltöltve a készleteidet.

A hidratálással valószínűleg mindenki tisztában van, sportolás esetén fokozottan jelentkezik a probléma, ugyanis mozgáskor több vizet használ fel a szervezet, így fokozottan figyelni kell annak megfelelő pótlására. Folyamatosan igyál, inkább kevesebbet, néhány kortyot, mivel ha megvárod, amikor már szomjas vagy, akkor már késő. Sportoláskor az izzadás során elvesztett sót is pótolni kell, amire kiváló megoldást nyújtanak a különböző sportitalok.

A regenerálás a sporttáplálkozás egyik legfontosabb része, mivel ekkor történik a szervezet fejlődése. A fehérjetartalmú ételek teszik ki a regenerációhoz szükséges energiabevitel nagy részét, mivel fehérjére van szükség az izomépítéshez. Ennek megfelelően edzések után célszerű mindig ilyen ételeket, kiegészítőket fogyasztani a maximális hatás, az energia pótlásának érdekében.