A lézeres látásjavítás menete

A lézeres látásjavítás, a lézeres szemműtét ma már rutinműtétnek számít, minimális kellemetlenséggel, nagyon kevés kockázattal jár. Ennek megfelelően egyre többen választják látásuk javítására a lézeres kezeléseket. Lássuk, hogyan történik egy lézeres szemműtét, az elejétől a végéig.

Az alkalmassági vizsgálat

A lézeres látásjavítást minden esetben egy részletes alkalmassági vizsgálat előzi meg. Az alkalmassági vizsgálat általában másfél-két órán keresztül szokott tartani, és természetesen teljesen fájdalommentes. Az alkalmassági vizsgálat során feltérképezik a szemeket, megállapítják a szemek pontos fénytörési hibáit, majd az eredmények alapján elkészítik a lézeres szemműtét tervét. Az eredmények pontosságát biztosítja, hogy a nagyobb klinikáknál két szemész szakorvos is elvégzi az alkalmassági vizsgálatot, egymástól függetlenül. Ha nem egyforma eredményeket kapnak, akkor összevetik az eredményeiket, és kiderítik a különbség okát.

A lézeres szemműtét

Az alkalmassági vizsgálatot követi maga a szemkezelés. A kezelés is fájdalommentes, és mindössze 10-15 percig tart. Nincs szükség arra, hogy befeküdjön a páciens, megérkezik, az előkészületek után elvégzik a kezelést, majd egy kis pihenés után lehet is hazamenni. Másnak kell csak visszamenni kontrollra.

A lézeres látásjavítás után

A kezelést követően pihenésre, szemcseppek alkalmazására van szükség. A pihenés ideje attól függ, hogy melyik kezelést választotta a páciens. A FEMTO után 1 nap pihenésre van szükség, a PRK viszont 5-6 nap kiesést is jelenthet. A szemműtétet követően kerülni a kell a poros, füstös helyeket, valamint a vizet, szoláriumot.