Hogyan működik az inverteres klíma

Ha klímát szeretnénk vásárolni, mindenhol azt olvashatjuk, hallhatjuk, hogy inverteres klímát vegyünk. De mit is jelent, hogy egy klíma inverteres?

A split klímák egy beltéri és egy kültéri egységből állnak. A beltéri egységben található egy érzékelő, amely figyeli a szoba hőmérsékletét, és összehasonlítja azzal, amit beállítottunk kívánt hőmérsékletnek. A hagyományos klímák működése során, amikor a szoba hőmérséklete meghaladja az általunk beállított hőmérsékletet, a kompresszor bekapcsol, és a beltéri egység hűteni kezd, amikor a hőmérséklet a beállított érték alá megy, a berendezés kikapcsol. Amikor működik a hagyományos klíma, akkor maximális hatásfogon teszi ezt.

Az inverteres klíma ezzel szemben nem be- és kikapcsol, hanem gyakorlatilag folyamatosan, kisebb hatásfokon működik, mint a hagyományos klíma, mindig akkora hatásfokon, amit a beállított célhőmérséklet megkövetel. A klíma a beépített hőérzékelők segítségével kiszámolja, hogy a kompresszornak hogyan kell működnie az optimális hatásfok érdekében. Ez a kisebb hatásfok jelentősen kisebb fogyasztást is eredményez, ami gyakorlatban alacsonyabb működési költségeket jelent. További előnye az inverteres klímának, hogy nem nyom ki hirtelen annyi hideg levegőt, mint elődje, sokkal kisebb a megbetegedések kockázata is. Sok esetben súlyos ízületi fájdalmakat is tud okozni egy nem jól megválasztott klíma.