Ezeket vedd figyelembe motorolaj választáskor

A motorolaj az autó motorjához az egyik legfontosabb kiegészítő, nem véletlenül ügyel minden autó tulajdonos arra, hogy mindig legyen megfelelő mennyiségű olaj az autójában. A mennyiség mellett azonban a motorolaj típusa is fontos szerepet kap a megfelelő működésnél. Nézzük meg, hogyan válassz motorolajt.

A motorolaj egyik legfontosabb tulajdonsága a viszkozitás. A viszkozitás az olaj áramlási tulajdonságát mutatja meg, az olaj súrlódási mérőszáma. Gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy az ellenállás hatására mennyire változik meg az olaj folyós tulajdonsága. Az olaj jelölései közül a W utáni szám mutatja a viszkozitást, azt mutatja meg, hogy 0 Fahrenheit hőmérsékleten milyen a viszkozitása az adott olajnak. A téli időszakra a kisebb számmal rendelkező olajon ajánlottak. A második szám pedig azt mutatja, hogy vékonyodásra mennyire hajlamos az olaj.

A motorolaj jelzései mellett az is el kell dönteni, hogy szintetikus vagy ásványi olaj menjen az autóba. A szintetikus motorolaj drágább, viszont többet is bír. Azonban a járművekbe mindenképpen ajánlott, melyek nagy teljesítménnyel és terheléssel működnek. Az ásványi olaj olcsóbb, de csak kisebb teljesítményű motorokban ajánlott használni.

A választást szerencsére megkönnyíti az autó kézikönyve, ahol a gyártó megmondja, hogy milyen olajat ajánl az autóba. Ettől el lehet térni, de nem ajánlott, és csak a biztonság oldalára szabad eltérni, hogy megelőzzük az esetleges problémákat.