A szerkezetépítés lépései

Egy házépítés rengeteg különböző folyamatból épül fel, a gyakorlati építéshez kapcsolódó folyamatok közül az első általában a tervezés. Az elfogadott terveket követően következhet az építés folyamata, ami általában a földmunkákkal kezdődik.

A földmunkák során eltávolítják a növényzetet, egyéb zavaró tényezőket, valamint előkészítik a földterületet, gyakran teljesen körbekerítik a munkaterületet.

A földmunkák elkészülte után következhet az alapozás. Az alapozás nagyon fontos része a szerkezetépítésnek, ugyanis az alap lesz az, ami a terheket átadja a talajnak. Általában vasbetonból készül.

Jöhet az vízszigetelés elkészítése, a feladat, hogy a talajban található víz tökéletesen el legyen zárva a falaktól, különben vizesedni fognak azok, amit mindenképpen meg kell előzni. Utólag már nagyon nehéz megfelelő vízszigetelést készíteni.

A falazás a szerkezetépítés fő része, ez az a folyamat, amire sokan azt mondják, hogy „szerkezetépítés”, ugyanis ez a leglátványosabb munkafolyamat. A falak felhúzásához hozzá tartozik a megfelelő hőszigetelés elkészítése.

Ezt követően le kell fedni az elkészített szerkezetet, először egy födémmel, majd pedig a tetőszerkezettel. A födémhez gyakran hozzátartoznak az áthidalók, a koszorú, melyek feladata a falak „összefogása”. A tetőszerkezet erre kerül rá.