A beszerzési feladatok kiadásának előnyei és hátrányai

Az anyagbeszerzés, gépbeszerzés rengeteg vállalkozás számára jelent fontos, idő és erőforrás igényes feladatokat. Ennek megfelelően egyre több vállalkozás gondolkodik ez a beszerzési feladatok külső cég számára történő kiadásán. Rengeteg ilyen céget lehet találni szerencsére, mint pl. a http://www.kaposengineering.hu, akik igény esetén elvégeznek minden beszerzéssel kapcsolatos munkát. Bejegyzésünkben a beszerzés kiszervezésének előnyeit és hátrányait fogjuk megvizsgálni.

A kiszervezés előnyei

A kiszervezés fő előnye, hogy vállalkozásodnak nem kell a beszerzéssel foglalkozni, hanem a fő tevékenységekkel lehet foglalkozni. Ez különösen előnyös olyan helyzetekben, amikor nincs meg a munkavállalók tudása a beszerzéshez, hanem előtte képezni kellene őket. Ilyen esetekben a képzés, a betanulás költségei gyakran meghaladják az elfogadható mértéket.

A külső cégek általában bővebb kapcsolatrendszerrel, ismertséggel rendelkeznek, aminek köszönhetően gyakran olcsóbban tudják beszerezni az eszközöket, gépeket, mint ha saját beszerzésről lenne szó.

A kiszervezés hátrányai

A kiszervezés legnagyobb hátránya általában a titoktartás hiánya. Ha saját magadnak szerzel be mindent, biztosan nem fog illetéktelenek kezébe kerülni információ vállalkozásodról. Kiszervezett beszerzésnél azonban gyakran olyan információkat is meg kell osztani, melyet nem biztos, hogy szívesen teszel.

A külső féllel történő kapcsolattartás rengeteg időt vihet el, különösen akkor, ha ismeretlen a beszerző cég.