Lehet klímával fűteni?

A mai energiaárak mellett mindenkinek kétszer is meg kell gondolnia, hogy milyen megoldást választ a fűtési szezonra. A hagyományos fűtési megoldások mellett egyre többen vannak, akik a téli és a nyári teendőket össze szeretnék kötni, és klímával szeretnének télen fűteni.

Szerencsére erre ma már lehetőség van, és a klímával fűtés gazdaságosabb lehet, mint pl. a gázzal történő fűtés. Arra kell azonban ügyelni, hogy fűtésre alkalmas klímát kell venni ehhez.

A klímával fűtésnek számos előnye van a hagyományos fűtési megoldásokhoz képest. Az első előny, amit már feljebb is írtuk, a nyári hűtés és a téli fűtés egy rendszerrel megoldható. Nem kell tehát kétszer költeni az évszakok miatt.

A klíma árammal működik, ami azt jelenti, hogy a klímákat pl. napelemes rendszerre is lehet csatlakoztatni. Ezáltal akár önfenntartóvá is válhat otthonunk. Ha klímával fűtünk, akkor a radiátorokhoz hasonlóan, minden helyiségbe kell klímát tenni. Kivételt a vizes helyiségek jelentik, oda ugyanis nem lehet klímát tenni, de a fűtés itt is egyszerűen megoldható ugyanezen rendszer segítségével.

A klímákhoz nem kell kémény, és meglévő épületek esetén is könnyen telepíthetők, csak a fali kivezetést kell megoldani, nem kell egy teljes hagyományos fűtési rendszert kiépíteni.

Ha klímával fűtünk, akkor nem kell tartani a szén-monoxidtól sem, ami a hagyományos, égéssel járó fűtés esetén keletkezik, klímánál nem.

Nem kell megijedni attól sem, hogy a nagy hidegben nem működik a klíma. A modern, fűtésre is optimalizált klímák akár -30 Celsius fokban is el tudják látni a feladatukat.