A csővezeték-rendszerek alapjai

A csővezeték-rendszerek alapjaiA csővezetékek feladata, hogy különböző folyadékokat, gőzöket és gázokat – úgynevezett ömleszthető anyagokat – szállítsák, továbbítsák. Gyakran a szállítás mellett egyéb funkciókat (hőcserélők, nyomásmérési megoldások stb.) is betölthetnek.

Ezek a vezetékek általában egyenes idomok, valamint szerelvények rendszeréből állnak össze. Kiépítéskor szükség lehet szerelőrendszerekre, pl. olyanokra, melyeket a http://www.mofix.hu/ weboldalon szerezhetünk be.

A rendszer kiépítése a tervezéssel kezdődik. Az első lépés az igénybevételek pontos meghatározása, melyhez figyelembe kell venni a rendszerben továbbított anyag fizikai és kémiai jellemzőit, áramlástechnikai paramétereit.

A terhek meghatározása után készítik el a terveket. Ezeket a méretezéseket az alkalmazott szabványok alapján végzik el a tervezők. A tervezés 2 részből áll, először is a számolási részből, amikor meghatározzák a szükséges méreteket, anyagokat stb., majd ezután el kell készíteni a fizikai terveket, melyek alapján el fogják készíteni az adott rendszert.

Ha ez mind megtörténik, utána következhet a kivitelezés, ahogy írtuk is az előbb, melyhez hozzátartozhatnak a szerelőrendszerek, melyek megkönnyítik ezt a folyamatot.