A kender növekedése

A kenderről a legtöbb embernek a bódító hatású készítmény jut eszébe, azonban rengeteg pozitív tulajdonsággal, felhasználással rendelkezik a növény. Ilyenek pl. a rostjából készült papírok, textilipari termékek, építőipari szigetelők, vakolatok, cementtömbök. A kender farészét hasznosítja az építőipar, és a kendermagolajból készülnek pl. kozmetikumok, kenőanyagok, festékek és egészségügyi készítmények is.

Bejegyzésünkben a kender növekedéséről lesz szó, amíg eljut addig, hogy ezekre a sokrétű feladatokra felhasználható legyen.

Az első lépés a magok csíráztatása, ami általában maximum egy hétig tart. Körültekintően kell eljárni ennek során, mivel a nem megfelelő csíráztatás elronthatja az egész termesztési folyamatot. A csíráztatás után jön a kb. két hétig tartó palánta fázis, amikor rengeteg fényre van szüksége a növénynek a folyamatos növekedéshez. Ekkor még fedett helyen, melegágyban vannak a kender palánták, ami biztosítja az ideális környezetet.

Ha megfelelően járunk el, akkor elindul a vegetatív növekedés folyamata, ami akár két hónapig is eltarthat. Ennek során elkezd növekedni a növények mérete, így valószínűleg még a virágzás megkezdése előtt át kell őket ültetni nagyobb cserepekbe, vagy a szabadba, ahol elég hely áll rendelkezésre a növényeknek a teljes kifejlődéshez.

A következő folyamat a virágzás, ekkor látható először a kender neme is. A virágzás általában 6-12 hétig tart, amit nagyban befolyásol a fényes órák száma. Ha bent termelünk, akkor azt tudjuk szabályozni, ha nem, akkor a természetre vagyunk utalva.