Anyagvizsgálati módszerek

Az anyagvizsgálat fontos szerepet kap abban, hogy minőségi anyagokat használjunk, ugyanis az anyagminőség ellenőrzéshez elengedhetetlen valamilyen vizsgálat. A roncsolásmentes anyagvizsgálat előnye, hogy nem tesz kárt a vizsgált anyagban, és azt továbbra is ugyanúgy lehet használni.

A roncsolásmentes vizsgálatokat különböző csoportba sorolhatjuk, a vizsgálatok típusa alapján szokás őket osztályozni. Az egyik gyakori típus a kémiai vizsgálat. Kémiai anyagvizsgálatok során az anyagok, eszközök kémiai összetételét határozzák meg, az anyagösszetételből pedig következtetni lehet az anyag viselkedésére, tulajdonságaira.

Fizikai roncsolásmentes vizsgálatokat is lehet végezni, ezek során általában különböző tulajdonságokat határoznak meg. Ilyenek pl. a fajsúly, a hőtágulás vagy a villamos vezetőképesség.

Végeznek természetesen roncsolásos anyagvizsgálatokat is. Ezek során általában valamilyen határhelyzeteket határoznak meg, amikor az anyaggal valami történik, pl. tönkremegy. Ilyen vizsgálatok pl. a mechanikai anyagvizsgálatok. A mechanikai anyagvizsgálatok során különböző igénybevételekre tesztelik az anyagok. Ilyenek pl. a húzóerő, a nyomóerő, a hajlítóerő vagy a csavaró erő. Ilyen erőhatások a használat során is előfordulnak, a méretezéshez pedig tudni kell az anyag határértékeit.